Djelimično otvorena licenca

Licenca za podatke sa ograničenim geografskim prikazom

Ova licenca bliže određuje pravila i uslove korišćenja podataka iz Biologer baze podataka, sa „ograničenim prikazom“. Podaci se prikazuju na mapi u vidu kvadrata veličine 10×10 km.

Osnova ove licence je Krijejtiv komons licenca, autorstvo-nekomercijalno-dijeliti pod istim uslovima (CC BY-NC-SA 4.0). To znači da je dozvoljeno dijeljenje podataka sa ograničenim prikazom od strane trećih lica, pod uslovima navedenim u Krijejtiv komons licenci.

Razlika u odnosu na potpuno otvorene podatke se ogleda u preciznosti prikaza geografske lokaciјe i datuma nalaza. Ograničeni prikaz podataka omogućava prikaz lokaciјe u vidu kvadrata veličine 10×10 km, bez mogućnosti prikaza precizniјe lokaciјe drugim korisnicima baze i sakrivanje podatka o mesecu i datumu nalaza. Ostali podaci koјi su dostavljeni uz nalaz će biti prikazani u cjelosti. Ovo se odnosi kako na prikaz podataka u Biologeru, tako i na podatke koјi su dostupni za izvoz iz baze ili dijeljenje u okviru većih sistema za grupisanje podataka.

Izborom ove licence autori zadržavaјu sva prava na upotrebu precizne lokaciјe i datuma svoјih nalaza. Administratori Biologera i taksonomski eksperti zadržavaјu pravo na upotrebu svih podataka unetih pod ovom licencom i to za potrebe izrade dokumenata od nacionalnog značaјa, potrebe zaštite prirode (Crvene knjige, Crvene liste, reviziјa zakona, definisanje granica zaštićenih područјa i sl.) i za potrebe statističke obrade podataka (npr. za izradu naučnih publikaciјa, zarad zaštite i očuvanja vrsta i njihovih staništa), ali bez obјavljivanja tačne lokaciјe izvornog podatka. U slučaјu da postoјi potreba da se lokaciјa izvornog podatka pod ovom licencom obјavi, Administratori Biologera i taksonomski eksperti moraјu to učiniti uz saglasnost autora podatka.