Carstvo: Animalia
Podcarstvo: Eumetazoa
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Mammalia
Red: Cetartiodactyla
Porodica: Balaenopteridae
Rod: Balaenoptera
Veliki sjeverni kit je druga najveća životinja na Zemlji nakon plavetnog kita (Balaenoptera musculus). Ima hidrodinamičan oblik tijela koje je s gornje strane tamnosivo, a s donje bijelo i bež. Ženke dosežu dužinu do 27 metara i težinu do 100 tona. Ženka u zimskim mjesecima koti samo jedno mladunče u prosjeku svake dvije do tri godine. Trudnoća traje 11 do 12 mjeseci. Živi uglavnom sam ili u manjim skupinama. U područjima bogatima hranom mogu se opaziti velike skupine koje broje do stotinjak velikih kitova. Hrani se planktonskim račićima i manjom plavom ribom poput skuše, haringe i capelina. Sporim kretnjama kroz vodu hrani se širom otvorenih usta filtrirajući velike količine vode kroz usi. Hrani se ljeti, a zimi posti.

Široko je rasprostranjena vrsta u svim oceanima i morima svijeta. Najčešće nastanjuje vode umjereno hladne i polarne zemljopisne širine. Nastanjuje i Sredozemno more i redovno ulaze u Jadransko more.

Crveni popisi

Globalna VU
Europa NT

Zakonska zaštita

DS, Aneks 4 Bern, Aneks 2 Strogo zaštićena (HR)
Broj nalaza po MGRS 10k polju }}
MGRS 10k polje Broj nalaza Prisutno u literaturi